Husliv och villaliv

villalivet är livet

Stallfönster

- Posted in Hus & Hem by

Stallfönster är snygga för alla fastigheter

Vi funderade länge och väl hur vårt blivande hus skulle vara för att passa oss som familj. Länge letade vi efter hus till salu som uppfyllde alla våra krav och önskemål om som naturligtvis fanns i vårt sökområde. Inget dök tyvärr upp och de hus vi gillade var väldigt mycket inte-till-salu.

Så vi bestämde oss för att köpa en tomt som vi verkligen tyckte var fantastisk och därefter bygga vårt eget drömhus. Nu med facit hand blev det billigare att bygga nytt än att köpa ett befintligt hus och sedan renovera och uppdatera med uppbyggnation, utbyggnation eller tillbyggnation beroende på typ av fastighet det gällde.

Stil, form och design hör till våra intressen och att själva kunna styra över arkitekturen innebar för oss att vi kunde bygga vårt drömhus. Ett drömhus för oss är ett som är praktiskt, funktionellt, intelligent och designat efter vår stil och smak. Vi går mot det traditionella med många moderna inslag.

Fönster utgör en markant del av en byggnad och här valde vi direkt att installera stallfönster. Det gav vårt hus den känsla, look och “edge” som skapade helheten och som rann över även till garageport och ytterdörrar.

Företaget som levererade våra stallfönster befinner sig i Getinge i Halland. En väletablerade bygghandel, snickerifabrik med brädgård som funnits i 100 år. De är proffs och experter och löser det allra mesta. Dessutom har de en servicenivå olikt alla andra, helt i världsklass. De bryr sig. De kan sin bransch. De vet att de flesta inte kan så mycket när det gäller fönster, dörrar, virke, lister, bågar you name it - om man nu inte är hantverkare och proffs själv och jobbar med det - då kan man bara kliva in hos dem och hitta det man vet man söker.

Företaget behövde veta om vår byggsituation, behövde mått och annan information. De var tydliga med hur man gör för att mäta och hjälpte oss hela vägen över telefon och epost. Skänt att man inte behöver befinna sig i deras område och att allt går att lösa ändå.

De tog väl hand om emballage och transport, så att allt kom fram i sin ordning och allt passade. Stallfönster, dörrar och port.

Ni kan tro vårt nya hem har blivit fantastiskt bra på absolut alla sätt och vis. Här har va kommit i hamn, landat i vårt forever-hem och boar nu in oss för fullt.

Vi ögar ut över vårt tomt, en större bit land med ängar och åkrar som grannar och ser en möjlighet att bygga ett stall. Det stallet kommer att gå i samma design som vårt hus som man då kallar boningshus hehe! och vi vet ju var vi beställer våra stallfönster, eller hur?

Går du i tankarna att förnya fönster så ta med i beaktning att stallfönster kan vara just det som blir allra bäst. De är väderbeständiga, tåliga och dessutom kommer de i olika design såsom raka stallfönster, valvbåge eller sidohängda. Dessutom om det nu inte var nog, så kan samtliga designs även levereras med dekorspröjs.

Nu är det ett nytt stall som skall planeras, designas och byggas. Om nu det inte var roligt nog, så kommer det roliga när stallet är klart: hästar!

Giddy up!

stallfönster för alla fastigheter

Lackering i Halmstad

- Posted in Renovering by

Lackering i Halmstad, möbler, förvaring och mer

Funderat ett tag på att specialbeställa en garderob till vårt sovrum som är väldigt speciellt och lite svårmöblerat. Halva rummet har mysigt fast lite ineffektivt snedtak och man vet inte riktigt vad man ska göra med den ytan. Vi har inga garderober då man inte kan ställa det där taket är snett och på andra sidan står vår säng samt sängbord. Vi har haft byråer vid snedtaket, men känner att det inte riktigt fungerar.

En granne till oss hade anlitat en firma, ett specialsnickeri som jobbar i Halmstad, Hylte och Gislaved. De gör platsbyggda möbler för ett rum och sedan lackerar de även dem i den färg man så önskar. Jag skulle vilja ha platsbyggda garderober där det sneda taket är och sedan lackera dem i samma färg som väggarna. Jag hade önskat att de flyter ihop med med väggfärgen och inte lackeras i någon annan färg.

Men platsbyggda garderober hade vi utnyttjat ytan mycket bättre. Hade varit skönt att kunna hänga sina kläder istället för att behöva vika dem. Då grannen var så nöjd med resultatet av denna firman när det kommer till både lackering och bygg av specialanpassade skräddarsydda förvaringslösningar, är det den firman vi tänker anlita för detta lackeringsarbete vi har i Halmstad. Det var väldigt prisvärt med sa dom.

Det ska bli intressant att se hur detta kommer att bli. Jag var hemma hos grannen och fick se deras platsbyggda garderober och det såg hur bra ut som helst. Riktigt proffsigt och unikt blev deras garderober. En riktig wow-upplevelse var det. De hade valt att lackera dem svarta med vita långa handtag. Blev väldigt inspirerad av detta. Hon sa även att de var väldigt noggranna med att allt skulle bli rätt och precis som vi ville ha det.

Tänkte att jag skulle slå dem en signal och se vad de har att säga om att hjälpa oss med detta jobb som är omfattar platsbyggda inrednings- och förvaringsmoduler samt lackering i Halmstad.

lackering halmstad av det mesta såsom möbler

Takläggare i Göteborg

- Posted in Hus & Hem by

En takläggare vi kan lita på

Det är frågan vi ställer oss just nu. Vårt tak är inte i bästa skick, men inte heller jättedåligt. Vi funderar på att ta hit en takläggare som kan kika på vårt tak. Kanske räcker det med att renovera taket.

Vi bor i Göteborg och jag har letat runt på nätet efter en bra takläggare i området. Fastnade för en takfirma som hade bra rekommendationer och en proffsig hemsida. De hade bra tydlig information på sin sida och bra efter- bilder. Längtar tills vårt tak ser ut sådär som på bilderna. Kanske är lika bra att byta hela taket. Då vet man att man inte behöver göra vid taket på många år.

Man kunde boka hembesök och få en offert, offerten var dessutom gratis. Kan man ju passa på att ta offert på både takrenovering och takbyte. Så kan man sen överväga om ett byte är mer värt pengarna än en renovering av taket. Sen kan man ju alltid göra avdrag för rot. Det blir då mycket lägre kostnad på en så hög summa.

Något jag känner är viktigt är att firman vi anlitar håller hög kvalité. Lägger gärna några tusen extra och får bra kvalité. Samt anläggare som är duktiga och professionella. Att dom har mycket erfarenhet och noggranna med det dom gör. Man kunde få upp till 30-års garanti om man anlägger nytt tak hos den firman jag hittat, vilket låter strålande!

Vi har tegelpannor och det kommer vi att fortsätta med. Gillar tegel som material då det är ett naturmaterial.Tegeltak är inte bara vackert att se på, det håller sig dessutom väldigt bra mot fukt. Det ska hålla bra och länge sägs det.

Den takläggare i Göteborg som jag hittat säger dessutom på sin sida att man kan följa hela arbetet med rapporter och bilder. Att man hela tiden är uppdaterad med vad som sker. Detta känns bra och tryggt att veta. Tror jag ska gå in och boka en offert nu på en gång!

En takläggare i Göteborg som man kan lita på

Måleriföretag i Västerås

- Posted in Renovering by

Riktigt bra måleriföretag i Västerås

Vi har ett ganska annorlunda hus, vårt hus är nämligen av plåt på utsidan. Vi har nu målat om denna plåt, alltså vår fasad på huset. Vi är så otroligt nöjda så att jag knappt finner ord för det. Tänk vad lite färg kan göra. Firman vi anlitade var väldigt professionella och snabba. De är lokaliserade i Gävle, men utför arbeten i allt från Västerås, Örebro, Eskilstuna, Södertälje mm.

Vi visste att de hade mycket erfarenhet av detta och hade fått mycket bra kommentarer för sina arbeten. Men de översteg ändå våra förväntningar. Vi hade så bra upplevelse av detta så att jag kände att jag var tvungen att dela med mig.

Man vet att något är bra på nåt ifall det bara flyter på och ser lätt ut. Och just detta upplevde jag med detta måleriföretag i Västerås. Allt gick så smidigt med målningen av vår fasad. Verkligen proffs! De började med att göra rent fasaden och även detta gjorde en hel del.

Den färgen vi hade tidigare på huset var väldigt dassig efter många års väder slitningar. När den nya färgen kom upp så blev det ett rejält lyft för vårt hus. Denna firman har mycket erfarenhet av att måla industribyggnader på in och utsidan. Så vårat hus måste känts väldigt litet i jämförelse, vilket kanske bara är positivt.

Våra grannar har kommit fram till oss och gett oss mycket beröm för den nya fasaden. Det är en hel del på vår gata som också har en fasad av plåt, de har ställt en massa frågor om måleriföretaget TPM industrimålning. De verkar otroligt sugna på att de ska måla om även deras fasad. Efter att vi blev så nöjda och hade så bra erfarenhet av det kan jag inte annat än rekommendera det. Kommer att bli en vacker gata här i Västerås efter att detta måleriföretag i Västerås är klara, haha!

riktigt bra måleriföretag i västerås

Installation av luftvärmepump

- Posted in Hus & Hem by

Luftvärmepump för att värma vår stuga

Har ni en sommarstuga? Jag har en ute i Göteborgs skärgård som jag älskar att fly till närhelst jag hinner. Jag jobbar som författare och kan i princip arbeta vart jag vill. Men jag har två barn och en man, så tillfället måste passa. Vi har precis installerat en luftvärmepump och tänkte dela med mig av min erfarenhet gällande detta.

Vi hittade en jättebra firma i Göteborg vid namn Scanmont som hjälpte oss med detta. De var otroligt proffsiga och snabba. De gjorde först ett hembesök för att se om det fanns bra förutsättningar för en luftvärmepump. Vilket det fanns i vår stuga.

Sen berättade dem vart den bästa platsen var för pumpen var. Det ska kunna fördelas på ett bra sätt över stugan. Efter det diskuterade vi vilken sorts luftvärmepump som var bäst för just oss och vår stuga. Vilken kapacitet den behövde ha. Vi beställde värmepumpen och bokade ett återbesök för installationen.

När det sen var dax cirka en vecka senare kom dem och installerade den. Det gick väldigt fort och smidigt måste jag säga. Är imponerad över arbetet! Den sitter perfekt på sin plats, både innedelen och utedelen. Är så behaglig kyla den avger på varma sommardagar.

Men det bästa tycker jag är att man kan sätta på värmen i stugan strax innan man åker dit med mobilen. Då är det varmt och skönt tills när jag eller vi är framme. Innan var man tvungen att frysa ett bra tag innan värmen i stugan hade stigit. Jag som har ett stillasittande jobb satt och huttrade en hel del innan det blev varmt. Nu är det betydligt mycket behagligare och jag kan lättare koncentrera mig på mitt jobb och det jag behöver skriva.

Är så glad över att vi installerade luftvärmepumpen i vår stuga! Väl spenderade pengar. Och så glad över den firman vi hittade som gjorde allt med installationen så smidig och bra!

installera luftvärmepump Scanmont

Bullermätning i min trädgård

- Posted in Hus & Hem by

Bullermätning med bullermätare

Jag funderar på att ta hit någon som mäter av buller volymen i min trädgård. Jag bor alldeles bredvid en stor väg som leder in till centrum i min stad. Det är en oerhört trafikerad väg och saknar bullerplank. På sommaren när man sitter i trädgården är det oerhört störande med all trafik. Man kan inte koppla av. Då jag bor i en sommarstad är det till och med mer trafik på sommaren.

Jag har fått nog och tar nu saken i egna händer. Här borde verkligen finnas ett bullerskydd. Hittade en sida som utför bullermätningar som verkar oerhört bra. De hade en bra tydlig sida på nätet och verkar i hela Sverige står det. Då kommer de hit med en bullermätare och gör en bedömning av ljudnivån på platsen. För att sen avgöra om detta är okej nivå eller inte.

Hade varit underbart om man kunde fått upp ett bullerplank innan sommaren. Så man kunde spendera tiden ute i trädgården med lite mera lugn och ro. Utan att bli störd av trafiken. Speciellt på kvällarna tycker jag att det är jobbigt och när de ska racea vid rödljusen. Vissa bilar smäller till när de gasar på och skrämmer livet ur en när man sitter och försöker ta det lugnt. Jag får väl skylla mig själv lite med, som bosatte mig så centralt och nära en så stor väg. Jag har alltid älskat lite fart och fläkt. Men detta är ju fel sorts fart och fläkt. Man vill inte sätta vindruvan i halsen när man kopplar av i trädgården, för att bilar gasar på och smäller. Ett bullerplank hade gjort susen tror jag och sen hade jag varit nöjd.

Firman jag hittade gör en mätning med en bullermätare av ljudnivån på plats och sen i efterhand verifiera simulerade nivåer. Undra om vägen är nära nog så att man kan få bullerskador. Då kanske det blir brådskande att få upp ett bullerplank. Det ska bli intressant att höra vad de har att säga.

Badkar

- Posted in Hus & Hem by

Vårt kök fick nyss konkurrens om att vara husets hjärta

För några år sedan fick vi den stora äran och privilegiet att förvärva en gammal villa på en hörntomt i en skönt sömnig by som ändå ligger nära till allt. Där har den stått, stolt och värdigt, i en vacker och lummig trädgård med hängbjörkar, omgärdad av ett pittoreskt vitmålat trästaket i mer än hundra år. Under åren har den omfamnat flera generationer i dess trygga inbjudande famn och varit den fristad som alla minns tillbaka till med glädje, värme och tacksamhet.

Så kom tiden då det blev vår familjs tur att få möjligheten att skapa minnen och boa in oss i denna ljuva fastighet som skulle bli vårt “forever” hem. Vi förstod ansvaret och kavlade upp ärmarna med iver och påbörjade varsam renovering, rum efter rum. Trogna dess arv och design med många fina inslag av moderniteter fick vi till ett gott samspel mellan dåtid och nutid som skulle stå sig långt in i framtiden.

Köket förblev så klart huset hjärta som sig bör, med helt ny design där vi öppnade upp med att riva en vägg och skapade ett enormt utrymme. En härlig samlingspunkt för alla tillfällen.

Badrummet blev det sista rummet vi tog itu med. Vi väntade in hur resten av huset blev efter renovering för att kunna styla det rätt med samma känsla och design och det är vi tacksamma för.

Badrummet är enormt med två stora fönster som vi stylade snyggt för att bibehålla ljusinsläpp men ända insynsskyddat. Kakel och klinker i monokrom, speglar, möbler, smarta förvaringslösningar och belysning som skapade den rätta känslan för detta rum som blev vår relaxavdelning. Toppmodernt fast i tidlös, klassiskt traditionell tappning.

Och ett badkar som heter duga! Vi läste på ordentligt med hjälp av vår utvalda leverantörs hemsida som innehåller mycket bra information, tips och tricks, goda råd och vad att komma ihåg innan man köper. Där kunde man till och med läsa om badkarets historia och det var häpnadsväckande intressant. Vi ville ha ett fristående badkar då utrymme fanns och när man läste om dess historia stod där bland annat att det var först de välbeställda som skaffade fristående badkar så att deras tjänare kunde förflytta sig smidigt runt badkaret när de skulle hjälpa till med badningen. Underbart! Vi är supernöjda med vårt badrum och det har verkligen blivit husets nya hjärta. Här kan man chilla och relaxa när man sjunker ned i badkarets härlighet och drömma bort från alla måsten och ladda batterierna. Vår lilla oas i vår fristad på en lummig hörntomt i en liten by där tiden står still. Ahh!

fristående praktiskt badkar

Takläggning i Halmstad

- Posted in Renovering by

Vi bestämde oss för en professionell takläggare i Halmstad

Vi bor i Båstad och för ett tag sedan bestämde vi oss för att byta taket på vår gamla villa som gått i arv i flera generationer. I resultatlistan på nätet vid sökning fanns där många takläggare och det var i början väldigt svårt att veta vem att välja. Naturligtvis förhörde vi oss bland grannar, släkt och vänner och till slut bjöd vi in några takföretag för att offerera oss.

Priset i sig var inte helt avgörande, utan vi var ute efter helheten som presenterades för oss. Med helheten menar vi kommunikationen, bemötandet, deras pitch så klart, historia, erfarenhet, materialval, planering, tillgänglighet, effektivitet och inte minst engagemang samt naturligtvis referenser som vi kunde kontakta. Efter noga övervägande blev vårt val en takläggare i Halmstad som gav oss ett mycket gott helhetsintryck.

De erbjuder sina tjänster inom hela Halland och välkomnade även uppdrag i Båstad som ju ligger i Skåne, fast väldigt nära länsgränsen och det var bra. Snabbt tar de sig till oss via E6:an så det var inga problem sa de och tillade att de är ofta i Båstadstrakten. Faktum är att flera grannar hade anlitat dem och vi fick möjligheten att hälsa på och se med egna ögon de fina slutresultaten samtidigt som vi fick veta hur grannarna upplevde hela processen, kommunikationen och allt annat som ingår vid läggning av nytt tak.

Det slutgiltiga avgörandet var deras löfte om att de står för kvalitet och deras ständiga mål är att alltid lämna deras arbeten med nöjda kunder. Som uppdragsgivare / kund är vi öppna och samarbetsvilliga utan omöjliga krav, vi vill helt enkelt ha en öppen dialog med transparens genom hela processen så att vi vet vad som gäller och vad vi kan förvänta oss sedan lämnar vi över till experterna som levererar kvalitet och hållbarhet med snygg finish. Med en villa i utsatt läge på kusten i Båstad är ett starkt och tåligt tak vad vi beställde och fick. Hållbart och vackert i många år framöver, ett mycket gott skydd för villan som gått i arv och som fortsätter sin resa med kommande generationer som tar över så småningom.

experter inom takläggning i halmstad

Energiborrning Borlänge

- Posted in Hus & Hem by

Energiborrning för bergvärme i Borlänge

Att skaffa bergvärme har aldrig varit så aktuell som det är just nu för oss. Elpriserna är helt galet dyra nu och vi måste hitta ett annat sätt att värma vårt hus på. Bergvärme är uppvärmningssättet för oss har vi konstaterat. Vi tror att vi har väldigt goda förutsättningar för detta då vårt hus ligger på ett landskap med mycket berg.

Vi behöver att detta sker ganska snart. Det måste vara klart innan det blir för kallt ute. Vi läste att man kan reducera uppvärmningskostnaderna upp till 75 procent. Perfekt nu när elen är så dyr! Bergvärme är mycket mer naturvänligt än annan uppvärmning är med och det tycker vi verkligen om. Det finns många positiva egenskaper med bergvärme jämfört med många andra uppvärmningssätt.

Vi forskade runt bland de olika firmorna som utför borrning för bergvärme i Borlänge. Frågade även andra som har skaffat bergvärme till sitt hus vilka de anlitat och om de var nöjda. Det var en firma som hela tiden dök upp samt verkade ha mest nöjda kunder. Det var Mora brunnsborrning. Vi bestämde oss för att kontakta just dem och att boka ett hembesök.

När de var hemma hos oss berättade de att vi hade otroligt bra förutsättningar för just bergvärme till vårt hus. Han som besökte oss var otroligt erfaren och kunnig märkte man. Han berättade att firman funnits sedan 80-talet och antalet hushåll de installerat bergvärme i är otroligt många.

Vi bestämde oss för att anlita just denna firman. Efter ett bra besök plus alla bra ord vi hört om dem när det kommer till just bergvärme övertygade oss. Det känns tryggt att anlita dem för vår borrning. Det är ett stort och viktigt projekt för oss och då vill man ju ha de bästa. De kommer redan om två veckor och sätter igång med arbetet. Det blir perfekt inför hösten. Vi ser otroligt mycket fram emot detta och det kommer att göra under för vår elkostnad denna vintern.

energiborrning Borlänge bergvärme Mora brunnsborrning

Köpa flismaskin

- Posted in Hus & Hem by

Flismaskin till tomten

Jag har precis fått höra om en underbar maskin som hade underlättat mycket i vår frodiga trädgård. Det är en maskin som heter flismaskin. Denna flismaskin flisar ner allt från grenar, kvistar, buskar till löv och kronor från träd. Vi har en väldigt stor trädgård med mycket buskar samt träd. Det blir väldigt mycket att slänga varje vår och sommar när vi rensar och klipper i trädgården. Med denna flismaskin kan man istället mala ner allt och återbruka det i trädgården.

Om man flisar grövre delar av träd och buskar blir fliset lite grövre och perfekt att ha som täckbark i rabatter och runt träd. Flisar man däremot mindre delar, som kvistar, grenar och löv är det jättebra att lägga i komposten eller som näring i rabatterna. Så otroligt bra att kunna återanvända trädgårdsavfall från trädgården istället för att åka och slänga det. Man sparar tid och det är bättre för naturen.

Letade efter en bra återförsäljare av flismaskiner på nätet och hittade en återförsäljare som verkade väldigt bra samt kompetent när det kommer till sådana här maskiner. Jag vill inte köpa av en stor kedja och sen inte få hjälp när något krånglar med maskinen. Behöver man göra service på flismaskinen är det skönt att köpa av en återförsäljare som även utför det. Just en sådan återförsäljare hittade jag. Stället heter Giddes maskin AB och utför service samt reparationer av en massa olika maskiner, inklusive flismaskiner. Köper man genom honom kan man även få den levererad hem samt en demonstration på hur man använder maskinen. Det kallar jag bra service!

Saken var klar, honom ska jag köpa min flismaskin av. Känns tryggt och bra tycker jag. Ska bli spännande att få använda denna flismaskin. Älskar tanken av att återbruka trädgårdsavfallet istället för att slänga det. Vilket bra kretslopp! Nu ska jag bara bestämma mig för vilken modell som är bäst för just oss. Ska nog slå honom på Giddes en signal och se vad han rekommenderar. Alltid bra att prata med ett proffs om sånt innan man bestämmer sig för en maskin.