Husliv och villaliv

villalivet är livet

Värmepump från Toshiba

- Posted in Hus & Hem by

Ser fram emot att få ett behagligt inomhusklimat hemma

Det är dags att byta värmepump för oss, då vår har varit sönder hela sommaren. Nu när vintern närmar sig känner både jag och min fru att vår främsta prioritering just ny är att byta värmepump så vi inte fryser ihjäl nu när de kallare månaderna är runt hörnet. Något vi sedan länge bestämt oss för är att nästa gång vi köper en värmepump så ska det vara en vi kan använda för att både kyla och värma oss vilket vi inte kunde göra med vår gamla. Vi bor i södra Sverige och under sommarmånaderna kan det bli riktigt varmt här så det är verkligen värt att investera i en sådan värmepump för oss.

Vi har hittat en värmepump från Toshiba som vi har fastnat för, den ger både värme och luftkonditionering som gör att vi kommer ha ett behagligt inomhusklimat året runt. Denna värmepump är även energieffektiv och miljövänlig, två faktorer som är viktiga för oss.

Mekaniskt ventilerade golv

- Posted in Renovering by

Mekaniskt ventilerade golv hjälper mot fukt och dålig luft

En stor del av vår tid spenderas hemma. Luften i huset har därför stor betydelse för vår hälsa. Det är viktigt att fuktnivån inte överstiger en hälsosam nivå som kan leda till astma och liknande åkommor.

Att ha bra ventilation är viktigt för att förhindra att fukt och skadliga gaser tar sig in i huset genom sprickor i betongen. När man bygger nya hus brukar man skydda mot detta redan från början men i befintliga hus är det enklast och smidigast att installera ett mekaniskt ventilerat golv.

Fuktskador syns ofta inte eftersom de samlas under exempelvis kakel och klinker. När det sedan har bildats mögel kan det vara för sent. Dusch, bad, diskmaskin, kyl och frys döljer oftast ytorna som utsätts för fukt och skador efter läckage håller sig kvar och förvärras om de inte åtgärdas på rätt sätt.

Det finns företag som har tagit fram speciella golvsystem som gör att fukt och skadliga ämnen att får svårare att få fäste. Att installera ett ventilerat golv hemma är ett väldigt bra sätt att förhindra skador och för att bli av med skador som redan uppkommit.

Ett mekaniskt ventilerat golv hindrar effektivt att radon, emissioner och fukt förflyttar sig från mark och betong till parketten eller annat övergolv som du har i hemmet. Dessa golv kräver inte heller någon bärande regelkonstruktion utan vilar direkt på nylonskruvar som fästs i förmonterade bussningar. Detta innebär en snabb installation som knappt påverkar utseendet av rummet eller lokalen, och gör också att man kan lägga nästan alla typer material ovanpå.

Hemmet är till för avslappning och återhämtning och om luften inte är så bra som den borde gör det att vi istället får försämrad hälsa. I grund och botten handlar det om att hålla oss och våra familjer säkra och friska så det är vår skyldighet att se till att detta uppnås på bästa sätt!

Mekaniskt ventilerade golv från Giha

Vattenburen Golvvärme

- Posted in Hus & Hem by

Golvvärme på ingång!

Nu är äntligen stunden kommen! Efter flera år av velande och frusna fötter är vi till slut överens om att vi hädanefter ska kunna springa runt barfota i vårt eget hem. Även om jag har förstått Anders argument om att det skulle innebära väldigt mycket jobb att lägga golvvärme i köket och badrummet så har det ändå kommit på tal minst en gång så fort vintern och kylan börjar att göra sig påmind. Framförallt då vi redan när vi flyttade in i huset haft planer på att renovera och därmed byta golv, skulle det självklart vara smartare att lägga golvvärmen i samband med detta.

Innan vi flyttade från vår kära lägenhet var golvvärme i badrummet en lyx som i alla fall jag vande mig snabbt vid. Och även om jag älskar att bo i vårt alldeles egna hus har det helt klart varit den sak som jag saknat mest av vårt tidigare boende. Att då även ha det i köket kan bara beskrivas som en dröm som går i uppfyllelse!

Som alltid när det kommer till renovering så har Anders haft inställningen att han skulle försöka göra så mycket av jobbet själv men med tanke på hur mycket han har haft att göra på jobbet på sistone så övertygade jag honom om att den här gången ta hjälp av någon som jobbar med det och kan få det gjort så snart som möjligt. Inte för att jag inte litar på att han skulle klara av det. Men både för hans skull och för att vi ska få det gjort innan vintern har passerat så började jag titta runt efter firmor som verkar vara bra och som har lång erfarenhet inom branschen. Jag vill också gärna få känslan av att jag kan lita på dem då det handlar om ganska mycket pengar.

Jag visade vad jag hittade för Anders och efter att vi gått igenom förslagen tillsammans så kontaktade han en golvläggare på en firma som som vi båda tyckte såg ut att vara rätt för oss. Vi fick förklarat för oss att eftersom de använder sig av två olika golvvärmesystem när det kommer till just golvvärme så vill han gärna komma bort och se hur vi har det innan han säkert kan säga vilket system som hade passat oss bäst. Oavsett vilket det blir så var han i alla fall säker på att de skulle kunna hjälpa oss. Så nu hoppas vi bara på att de har tid att utföra jobbet så tidigt som möjligt. Jag inväntar hans besök med korsade fingrar.

Med tanke på hur länge jag har tjatat om just detta så känns det här som ett stort steg i rätt riktning och jag kan inte tänka på annat just nu än att få laga mat med värme under fötterna när kvällskylan drar in. I min bok är detta något som bara kan beskrivas med ett ord. Lycka!

Giha golvvärmesystem ger behaglig vattenburen golvvärme hemma

IVT Service Limhamn

- Posted in Hus & Hem by

IVT service i Limhamn - snabbt och smidigt

Vi bytte ut vår gamla värmepump till en IVT värmepump för några år sedan och vi har varit väldigt nöjda med den. Dock verkar den ha gått sönder då den inte riktigt värmer lika mycket som den borde. Med vintern och kylan runt hörnet kände jag att jag måste få detta löst så snart som möjligt. Turligt nog köpte vi vår värmepump hos ett IVT center som även erbjuder IVT service i Limhamn, där vi bor. Jag kontaktade företaget och bokade in IVT service i Limhamn, som tur var kunde komma redan nästa dag. De hittade felet och åtgärdade det samma dag vilket känns väldigt skönt, nu slipper jag fundera på hur vi ska värma oss i vinter. Med tanke på företagets långa tid inom branschen har de bred erfarenhet och stor kompetens inom området vilket gjorde att allt gick väldigt lätt och smidigt. Jag ska verkligen höra av mig till dem igen om jag någon gång kommer behöva IVT service i Limhamn igen. IVT Service Limhamn

Bergvärme Halmstad - Sydpumpen

- Posted in Hus & Hem by

Ser fram emot att sänka mina kostnader med bergvärme i Halmstad

Jag har länge funderat på att installera bergvärme här hemma då jag har hört otroligt bra om det. Flera av mina vänner och kollegor har installerat bergvärme i Halmstad hemma hos dem och alla jag har pratat med har varit otroligt nöjda med det eftersom det sänker ens värmekostnader betydligt mycket. Det som har stoppat mig är allt jobb som behövs för att installera det, samt kostnaden av det. Men nu äntligen har jag bestämt mig för att ta tag i saken och investera i bergvärme här hemma i Halmstad. Det som behöver göras är att borra ett hål som är 50-200 meter djupt, det är därifrån som energin sedan omvandlas till värme, eller rättare sagt från jordens ytskikt eller från värmen som finns lagrad på sjöbotten.

Jag har även funnit en bergvärme-pump som är anpassad för det nordiska klimat vi befinner oss i och den ska sköta uppvärmningsbehovet av hela hemmet. Det är en trygg helhetslösning som kan sänka mina uppvärmningskostnader med 80%, vilket jag såklart hoppas på. Installationen påbörjas nästa vecka och jag ser verkligen fram emot att allt ska bli klart. Det kommer bli så spännande att se med hur mycket mina uppvärmningskostnader kommer sänkas efter att jag installerat min bergvärme i Halmstad. Installera bergvärme i Halmstad för lägre kostnader

kostnad för att bygga pool

- Posted in Trädgård by

Funderar på vad det kostar att bygga pool

Nu börjar poolsäsongen gå över för det här året. Så frågan är om mina tankar att köpa en pool kanske ligger lite fel i tiden, jag kanske är för sent ute?

Jag har länge drömt om att bygga en pool men frågan är vad det kostar.

Jag antar att det många svar på den frågan beroende på vad man vill ha och vilka förutsättningar man har på tomten.

Jag vet ju att bygga en pool är en stor kostnad. Men frågan är hur mycket det skulle kosta med allting inräknat.

Varför funderar jag då på att bygga pool?

Jo. för vi människor mår bra av att vara nära vatten, det är därför hus med havsutsikt är dyrare än hus utan detta. Jag tror att detta är något som ligger i vårt DNA, tillgång till vatten är en förutsättning för att vi ska överleva.

Om man då har en pool att titta ut över från huset så kommer det att skapa en bra känsla tror jag.

Och med en pool hemma så minskar behovet av att åka på badsemester.

Men, frågan kvarstår dock, vad kostar det egentligen att bygga en pool?

Som tur är hittade jag en bra sida på nätet som går igenom exakt vilka kostnader det finns när man ska bygga en pool. Sidan går igenom vilka olika typer av pooler det finns och vad de kostar, vilka tillbehör man behöver, och vad installationen kan gå på.

Faktum är att jag fick svar på det mesta på den sidan så om du också funderar på vad det skulle kosta att bygga en pool så kan jag rekommendera dig att besöka den sidan.

Det är dags att skaffa nya fönster till vårt hus i Stockholm

Vi har köpt ett hus i Stockholm som har gamla fönster, dessutom tvåglasfönster och tvåglasfönster är inte direkt energieffektiva. Då våra fönster dessutom är rätt slitna så är de inte roliga att titta på.

Så vi bestämde oss för att nu är det dags att sänka våra elräkningar, köpa nya fönster och fått ett nytt och fräscht utseende på huset. Eftersom vi bor i ett trähus ser vi fram emot att köpa aluminiumfönster med träpanel på för att det ska passa in i hur vårt hus ser ut.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med aluminium i fönstret för att hålla det stabilt, men jag vill också att det ska se bra ut och då behöver aluminiumramen vara täckt med trä.

Frågan är vilket fönster man ska köpa. Det finns ju exempelvis inåtgående fönster, utåtgående fönster och fönster som går att fälla/vinkla på. Så frågan är vilken man ska välja.

Jag funderar på att köpa passivhusfönster till vårt hem eftersom energieffektiva fönster sänker uppvärmningskostnaderna. Jag tror att passivhusfönster verkligen kan sänka våra elräkningar, särskilt på vintern.

Jag har kikat lite på Ekstrands sortiment av fönster och de verkar ha bra kvalité. De har även en filial i Stockholm där man både kan titta på deras utbud av fönster i deras utställning och de kan också hjälpa till med fönsterbyte om man vill ha hjälp med det.

Fönster till vårt hus i Stockholm

Toshiba - värmepump

- Posted in Hus & Hem by

Det var på tiden att vi köpte en värmepump till sommarstugan

För två år sedan köpte vi en liten sommarstuga vid havet i Båstad. Det är så mysigt att spendera somrarna där men vi hade gärna börjat spendera några helger och lov under höst och vår också. Dock är det för tillfället lite för kallt för att kunna göra det just nu, och därför har vi bestämt oss för att investera i en värmepump. Med en värmepump kommer vi få ut mycket mer av stugan, istället för att bara vara där under somrarna. Efter en del research och efter att ha pratat med många företag som säljer värmepumpar bestämde vi oss till slut för Toshiba. Med deras kompetens och långa erfarenhet känner vi oss trygga med det beslutet. Inte nog med att vi kommer kunna spendera mycket mer tid i stugan året runt, vi kommer även kunna kyla oss på sommaren, vilket vi insåg att vi verkligen behöver ha möjlighet till efter denna varma sommar. Jag ser fram emot att kunna spendera mer tid i vår stuga i Båstad och att vi kommer ha ett behagligt inomhusklimat året runt tack vare vår nya värmepump.

Ekamant - Sandpaper for metal

- Posted in Hus & Hem by

I have finally found sandpaper for metal

Me and my wife recently decided to fix up our garden a bit. We have not had the time to do it since we moved into our new house and the garden did not look great when we bought the house. We have already planted a whole bunch of flowers and cleaned up the garden so it looks neat, but we would like to find garden furniture that we can place under a big tree in the garden. The problem is that we can not find any garden furniture that we like, and the old furniture that we have since before we do not like anymore. The old furniture is made out of wood, which looks great, however, we have had to sand it down and lacquer it every time before the summer comes around since it gets ugly from being outside the whole autumn and winter.

We would instead like to find garden furniture made out of steel, but we have not been able to find any that we like yet, even though we have been looking for a while. I have always loved to fix things around the house and to build things so I have now decided that I am going to build my own garden furniture. I have bought the material that I need, and I already have the tools, the only thing I have had a hard time finding is sandpaper for metal. I have looked in multiple places, but not many stores sell sandpaper for metal around here, and the few that do, do not have any of better quality. Therefore, I started looking for sandpaper for metal online and I found a website that sells many different types of sandpaper. I have now ordered a couple of different types of sandpaper for metal and I can not wait until it comes in the mail so that I can finally start building our new garden furniture.

Dags att köpa paviljong

- Posted in Trädgård by

Dags att köpa paviljong

Vi har en trälagd uteplats på baksidan av vårt hus. Jag skulle inte direkt kalla det för en altan då trädäcket ligger direkt på marken så det är mer som en uteplats där vi har våra utemöbler samt grill och så.

Den svenska väderleken är ju som bekant växlande och har man tur med vädret på sommaren så är det soligt och varmt och har otur så regnar det istället. Oavsett vilken av dessa typer av väderlek vi har så kräver det något slags skydd över matplatsen.

Är det för varmt ute när solen ligger på och gassar så blir det till slut för varmt att sitta ute och äta och regnar det så vill man ju verkligen inte sitta ute och äta.

Därför tänkte jag att vi ska investera i en paviljong för till matplats på baksidan av huset. Då får man både ett skydd mot solen och mot regnet när man vill sitta ute och äta eller bara umgås.

Fördelen med en paviljong istället för ett parasoll är ju att dels att den täcker en större yta (det finns ju en gräns för hur stor yta ett parasoll kan täcka) men också att en paviljong kan byggas till med väggar av tyg samt även myggnät så att det nästan blir som ett rum utomhus.

Det är ju både bra om det regnar i sidled som det gör ibland och på kvällen när solen har försvunnit och myggen kommer fram.

Jag har tittat på paviljonger från Hillerstorp som jag tycker verkar bra. Det känns som att Hillerstorp säljer kvalitetsprodukter överlag. Min uppfattning är att de säljer bra produkter med bra kvalité gällande materialet och hållbarheten vilket är viktigt med tanke på vårt klimat.

Jag tror att vi kommer att få mer utbyte av vår uteplats om vi köper en paviljong så det kommer nog bli att vi investerar i en sådan i år. Nu får vi bara hoppas att vi får en fin sommar med mycket sol för jag tar hellre sol en regn alla dar i veckan oavsett om man har en paviljong eller ej.